Home
 
Volg ons op:
Nederlandse versieNieuwsActueel
Actueel
Pirandello 150: Tournee Joop Keesmaat

«Novellen voor een jaar», zo heette het project waarin Luigi Pirandello (1867-1936) 365 verhalen wilde verzamelen.

Het project bleef onvoltooid. Bij zijn dood stond de teller op 237. Het mooie is echter dat zijn verhalen zo niet onsterfelijk, dan toch nog steeds onvergetelijk zijn. Dus laten we ze 150 jaar na zijn geboorte graag ten gehore brengen.  
Tijdens het Pirandello Festival van 2007 in Helmond heeft Joop Keesmaat in een ware vertelmarathon 8 uur lang verhalen van Pirandello voorgedragen. Ter gelegenheid van Pirandello 150 zal Keesmaat opnieuw een selectie van verhalen ten gehore brengen. Deze voorstelling zal in 2017 in elk geval te zien zijn in Deventer (17 februari), Middelburg (7 april), Rotterdam (11 april), Heemstede (19 april), Nijmegen (17 mei) en Utrecht (15 juni).
JOOP KEESMAAT
Acteur en verteller Joop Keesmaat (Rotterdam 1943) was onder meer verbonden aan Toneelwerkgroep Proloog, Het Zuidelijk Toneel en het Ro Theater.
Op de radio was hij te horen in de hoorspellen Het Bureau en Bommel.
Op de televisie vertolkte hij de rol van Joop den Uyl in de serie Den Uyl en de affaire Lockheed. Daarnaast was hij onder meer te zien in Unit 13, In therapie, De Prooi en Land van Lubbers.
Keesmaat won de Louis d'Or voor zijn hoofdrol in de voorstelling Hersenschimmen naar het boek van Bernlef en de Beeld en Geluid-award voor zijn rol als Den Uyl.
 

INFORMATIE EN BOEKINGEN

Stichting Luigi Pirandello

T +31 6 53 19 23 77

mail@pirandello-nederland.nl

‹ terug
Actueel
Biografie Luigi Pirandello
Geboren in Agrigento (Sicilië). Schrijver van enkele bundels gedichten, meer dan 200 verhalen, 44 toneelstukken en een aantal essays. In 1934 werd hem de Nobelprijs voor de literatuur toegekend voor met name zijn toneelwerk. Absurdistische stukken als Zes personages op zoek naar een auteur en Hendrik IV, maar ook meer realistische, tragikomische stukken als Limoenen van Sicilië worden heden ten dage nog overal ter wereld gespeeld. Talloos zijn de films die tussen 1918 en heden van en naar zijn werk gemaakt zijn. Een klassieker is nu reeds de film Kaos van de gebroeders Taviani uit 1984. Kaos is ook de plek waar hij werd geboren en waar zijn stoffelijke resten in een urn bewaard worden.