Home
 
Volg ons op:
Nederlandse versieNieuwsActueel
Actueel
Nieuwe Pirandello-uitgave

Nieuwe uitgave met drie toneelwerken van Luigi Pirandello. Conrad van de Wetering vertaalde Zes personages op zoek naar een schrijver, Ieder op zijn manier en Vanavond improviseren wij naar het Nederlands. 

Pirandello omschreef drie van zijn toneelstukken als 'theater in het theater'. Hierin balanceert hij voortdurend op de grens tussen spel en werkelijkheid.

ZES PERSONAGES

In het eerste stuk, Zes personages op zoek naar een schrijver, snakken zes wel gecreëerde, maar niet voltooide, toneelfiguren ernaar om verder ontwikkeld te worden, en gaan op zoek naar een mogelijkheid om zich te ontplooien.

IEDER OP ZIJN MANIER

In Ieder op zijn manier komen een actrice en een baron terecht in een pijnlijke situatie. Pirandello maakt van deze pijnlijke situatie een toneelstuk, waarin verschillende personen, ieder op hun eigen manier, op de situatie reageren.

VANAVOND IMPROVISEREN WIJ
In het derde stuk van het drieluik, Vanavond improviseren wij, verklaart Pirandello: een mens verandert aan de lopende band en moet uiteindelijk sterven. Een kunstwerk echter is onsterfelijk omdat het voltooid is en dus nooit meer kan veranderen.

INFORMATIE

ISBN 9789067283250
NUR 307
248 pagina's

€ 18,00

www.papierentijger.org

‹ terug
Actueel
Biografie Luigi Pirandello
Geboren in Agrigento (Sicilië). Schrijver van enkele bundels gedichten, meer dan 200 verhalen, 44 toneelstukken en een aantal essays. In 1934 werd hem de Nobelprijs voor de literatuur toegekend voor met name zijn toneelwerk. Absurdistische stukken als Zes personages op zoek naar een auteur en Hendrik IV, maar ook meer realistische, tragikomische stukken als Limoenen van Sicilië worden heden ten dage nog overal ter wereld gespeeld. Talloos zijn de films die tussen 1918 en heden van en naar zijn werk gemaakt zijn. Een klassieker is nu reeds de film Kaos van de gebroeders Taviani uit 1984. Kaos is ook de plek waar hij werd geboren en waar zijn stoffelijke resten in een urn bewaard worden.