Home
 
Volg ons op:
Nederlandse versieNieuwsActueel
Actueel
Cinema Pirandello in Natlab Eindhoven

Van 24 tot 27 augustus 2017 zal het festival Cinema Pirandello plaatsvinden in Eindhoven.

150 JAAR PIRANDELLO

Gedurende vier dagen zullen films vertoond worden die gebaseerd zijn op het werk van de schrijver en nobelprijswinnaar Luigi Pirandello (1867-1936). Aanleiding is het feit dat overal in de wereld herdacht wordt dat hij 150 jaar geleden is geboren.

FILMKUNST

Pirandello heeft het ontstaan  van de filmkunst rond 1900 van dichtbij meegemaakt en heeft er ook zelf een bijdrage aan geleverd met kritische artikelen aan de ene kant, en het schrijven van filmscenario’s aan de andere kant. Zijn invloed is zeer groot geweest en zo zijn er vanaf 1915 tot heden - los van de vele tv-fims - meer dan 60 films verschenen die hun inspiratie gevonden hebben in zijn romans, zijn novellen en zijn  toneelwerk.

NATLAB

In samenwerking met Natlab heeft de stichting Luigi Pirandello een programma samengesteld waarin plaats is voor films die gemaakt zijn in de periode 1925 (stomme film) tot heden. In de voorlopige selectie zijn films opgenomen als Enrico IV, La Balia, Tu ridi, Cinci, Il fu Mattia Pascal, Va Savoir, L’Attesa (The wait). De laatste film is het debuut van de jonge Piero Messina, regie-assistent van Paolo Sorrentino in de film La grande Bellezza.
TAVIANI
Heel bijzonder is de aanwezigheid van Giovanna Taviani tijdens het festival. Zij heeft als 14-jarige onbedoeld een belangrijke rol gespeeld in de inmiddels klassieke film Kaos. Ze zal met het publiek in gesprek gaan over haar ervaringen toen (1984) en de betekenis ervan in haar verdere leven en carrière. Taviani heeft inmiddels ook haar weg gevonden in de filmwereld en van haar zal in de Nederlandse première gaan de documentaire Fughe e Approdi. Hierin wordt de kijker langs de Aeolische eilanden gevoerd, die stuk voor stuk een belangrijke rol hebben gespeeld in de Italiaanse - lees Siciliaanse - filmgeschiedenis.
Bovendien passeren beroemde films van grote cineasten: Roberto Rossellini (Stromboli, terra di Dio), Michelangelo Antonioni (L’avventura), de gebroeders Taviani (Kaos), Dieterle (Vulcano), Troisi (Il postino) e Nanni Moretti (Caro diario).

INFORMATIE

Stichting Luigi Pirandello

mail@pirandello-nederland.nl

 

Natlab

www.natlab.bl/cinemapirandello

‹ terug
Actueel
Biografie Luigi Pirandello
Geboren in Agrigento (Sicilië). Schrijver van enkele bundels gedichten, meer dan 200 verhalen, 44 toneelstukken en een aantal essays. In 1934 werd hem de Nobelprijs voor de literatuur toegekend voor met name zijn toneelwerk. Absurdistische stukken als Zes personages op zoek naar een auteur en Hendrik IV, maar ook meer realistische, tragikomische stukken als Limoenen van Sicilië worden heden ten dage nog overal ter wereld gespeeld. Talloos zijn de films die tussen 1918 en heden van en naar zijn werk gemaakt zijn. Een klassieker is nu reeds de film Kaos van de gebroeders Taviani uit 1984. Kaos is ook de plek waar hij werd geboren en waar zijn stoffelijke resten in een urn bewaard worden.